«

»

Sep
02

Thassos, Grekland

Äntligen sol och värme, precis vad vi behövde. Den 3:e augusti bar det av, tidigt, men den perfekta semesterkänslan var där o hjälpte oss upp 04:30 på morgonen. Vårt mål – Thassos, Grekland.

Vårt mål - Thassos

Vi bodde på ett jättemysigt lägenhetshotell, Egli, i byn Skala Potamia på öns östsida. 200 meter från strande Golden beach, 200 meter till närmaste Supermarket, pool, AC, balkong m.m. Inget att klaga på.  Kan absolut rekommendera.

Hotell Egli, Scala Potamia

Vårt mål med resan – lugn o ro, bad, god mat, sol. Varje dag spenderades på stranden (olika stränder) under en parasoll för min del. Jag hade med mig 2 böcker, en att avsluta och en som jag tänkte börja på. Det slutade med att jag läste ut den första, tokläste den andra och fick ta en av Johans böcker, som jag också läste ut. Galet – jag läser ju inte. Den boken som jag läste ut hade jag ju läst i över ett år.

Den första boken jag läste var “Kitchen confidential” av Anthony Bourdain – en bra bok av en en amerikansk kock. Han delar med sig av hela sin historia i restaurangvärlden, ups and downs, droger, sprit, allt möjligt.

Min andra bok var “Paganinikontraktet” av Lars Kepler. Jag fastnade helt, ville inte gå o bada, inte lämna min solstol. Spännande skriven i små kapitel där vi hoppar mellan olika personer i historien. Rekommenderar till alla, även de som inte gillar att läsa.

Den sista boken, som jag också tokläste, var “En dag” av David Nicholls. En vacker kärlekshistoria som totalt fångar läsaren. Vi följer två karaktärer genom 20 år av deras liv där vi får träffa dem en dag per år. Spännande!! Läs den

Vilken härlig kväll!

Min fina kille

Maten
Grekisk mat är god, kött, fisk, sallad, tzatziki – vad mer kan man önska sig. Naturligtvis var det varierande kvalitet, som det alltid är. Det jag lärde mig var att man alltid ska beställa sallad. Det är inte som hemma, man får kött och pommes och nästan aldrig sås. Här är några tips på restauranger om du ska besöka Thassos.
- Krambousa (Skala Potamia) – Här käkade vi två kvällar. Riktigt bra mat och trevlig personal
- Twins (Skala Potamia) – Första kvällen, bra mat men inte den bästa
- Simi (Thasos) – Riktigt bra och rekommenderad restaurang i huvudstaden Thasos.

Johan gillade fisken på Simi

- Tabepna Kasavati (Kasavati) – En gammal klassisk taverna i bergsbyn Kasavati. Härifrån kan man få den bästa utsikten över solnedgången. Fantastiskt god mat.

Kasavati

- Theagenis (Skala Potamia) – Här käkade vi också två kvällar. Absolut god mat.

Vad ska man beställa sista dan?

Stränderna
Varje dag på vår härliga semester spenderades på stranden. I Skala Potamia ligger Golden Beach, en lång strand med varierande underlag, sandstrand, stenar och blandat. Vi hittade ett favvisställe med solstolar och parasoller, precis vid en trevlig taverna. Jag gillar upplägget med att man betalar för något att dricka och sen får man utnyttja solstolarna hela dagen. Mycket smidigt. Det blev ett antal Mythos!

Skala Potamia & Golden Beach

Strandpromenaden i Skala Potamia

Vi hyrde bil i tre dagar vilket gjorde att vi kunde ta oss till andra stränder. En fantastisk strand var Aliki Beach. Två stränder på varsin sida av en halvö. dagar då det blåste var det perfekt att åka hit då vikens vinkel gjorde så vi slapp vågor. Flertalet tavernor, massor med solstolar och bra bad, vad mer kan man önska sig.

Vackert vatten :) Aliki Beach

Paradise beach ligger bara 20 minuters bil/moppe-färd från Skala Potamia. Väldigt stor och vacker sandstrand. När vi var där så var det häftiga vågor. Jag fegade lite men Johan njöt och lekte loss : )

Lek bland vågorna

Paradise Beach

Utflykter
Som jag skrev innan så hyrde vi en liten bil under 3 dagar. Detta måste jag rekommendera alla som åker dit, som har möjlighet. Man kan klart hyra moppe (glöm inte EU-moppe-körkort) men det är lättare att ta sig runt på kvällen i bil. Ön är lite (10 mil runt) så det tar bara runt 3 timmar att köra runt hela ön. En av kvällarna, efter en hel dag på stranden, åkte vi upp till bergsbyn Kasavati (Mega prinos) på öns västsida. Perfekt för att se solnedgången. Jag kan absolut rekommendera att åka hit. Supermsig gammal by med härliga gränder o bygnader. Åk hit om ni har möjlighet.

En annan kväll åkte vi till huvudstaden Thasos som ligger på nordkusten. Mysigt att promenera och det var en riktigt vacker kväll. Hade blivit tipsade om restaurangen Simi som låg vid hamnen. En mycket trevlig restaurang med god mat och trevlig service.

Johan och vår lilla Panda

Min fotograf i Kavasati

Kasavati

Vacker solnedgång från kasavati

Puss min älskling

Sista kvällen åkte vykorten i lådan

2 comments

No ping yet

 1. Cathrin says:

  Postgången från Grekland verkar vara långsam. ;)

  Vilken här resa ni verka ha haft! Fina bilder.

  1. pratkvarnen says:

   Vissa får nöja sig med blogginlägg ;)
   Man får vara över en viss ålder för att få snigelpost

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>